fbpx
VAG специалист 0898 573 539
Автосервиз Слатина: 0883 39 44 55|
       |    За контакти →

Колко е важно да се сменя маслото на двигателя ?

За да функционира правилно колата ви и да не се чупи изненадващо и да давате луди пари за ремонти е добре да знаете някои неща за маслото и значението му в двигателя, който е една от значимите авточасти в колата.

Първото нещо, което трябва да ви припомним е, че без масло двигателят няма как да издържи много и за това трябва внимателно да го следите. Именно поради тази причина шофьорите доливат или напълно сменят маслото на определени километри, за да са сигурни, че колата няма да ги остави на пътя. За доливането и смяната на маслото има определени правила, които трябва да знаете и да спазвате, за да можете да карате сигурно и безопасно.

При доливането на масло в двигателя е важно да следите до къде е, то не трябва да е в критичните граници – повече или по малко от обозначенията, а това се учи още при кормуването и всеки е на ясно. При смяната на маслото нещата стоят по по-различен начин. То трябва да се сменя на определени километри – от 11 000 до 14 000 километра, а ако колата се кара интензивно и всеки ден се пропътуват много километри се сменя веднъж в годината.

Това са задължителни стъпки и ако не ги спазвате може сериозно да повредите двигателя си, защото маслото намалява триенето. Рискът от инцидент на пътя е много голям ако двигателят ви се повреди и за това трябва да го следите.

Знайте, че трябва да следите нивото на маслото поне веднъж в седмицата ако шофирате всеки ден или ако карате колата рядко – преди излизане. Така можете да видите проблемът навреме и да реагирате адекватно, а не да останете неприятно изненадани.

Важно е да знаете, че всички фактори са много важни и трябва да ги спазвате и следите, за това не трябва да забравяте и периодичните технически прегледи.

Кога се сменят накладките ?

Този въпрос си задават много шофьори, а чуят ли вече категоричния отговор със стържещ шум от колелата – вече е късно. Защото изхабените накладки са надрали спирачните дискове и ремонтът се оскъпява двойно, че и тройно.Животът на накладките зависи много от начина на шофиране. Бързото и агресивно каране с рязко ускорение предполага екстремно спиране, което натоварва по-силно спирачките. Който намалява скоростта по-плавно, ще кара по-дълго с едни накладки.

В градска експлоатация животът на накладките стига 35-40 хиляди километра при нормално шофиране. А който си щади спирачките, ще изкара с тях и по-дълго. Състезателите ще сменят за същия период не един, а два комплекта. Веднъж на 80-100 хиляди километра се сменят и спирачните дискове на предните колела.

Задните (при по-старите модели с барабани) се натоварват по-слабо и издържат по-дълго, защото спирането се извършва основно с предните колела. Те са много по-натоварени, особено при моделите с предно предаване. Регистрирани са случаи, предимно с извъградско каране по спокойни пътища, при които с оригиналните си накладки новият автомобил изминава дори над 100 хиляди километра! Така че наистина много неща зависят от това колко често и колко силно натискате педала за спиране.

Собственикът на автомобила трябва да следи състоянието на спирачките с оглед на километрите, които изминава. По-новите коли са оборудвани със светлинен индикатор, който подсказва, че е дошъл моментът за смяна на накладките, преди да започнат да стържат в дисковете. Спадането на нивото на спирачната течност (светва лампичката за ръчната спирачка) също може да бъде показател, че трябва да се слагат нови накладки, защото старите са изтъркани.

Смяна се препоръчва, когато феродото е изтъняло до 3 милиметра. В първите километри след смяната трябва да се кара по-внимателно, докато новите компоненти “паснат” в системата. Сменят се наведнъж накладките или дисковете и на двете предни или задни колела. Специалистите съветват при смяна на накладките да се сложат и нови пружини, тъй като при експлоатация те също се натоварват силно. Пружините фиксират накладките и осигуряват свободата им на движение. А след отпускане на педала, накладката трябва веднага да спре триенето.

Комплект накладки за предни колела струва от 50 до 400 лева в зависимост от марката на производителя и модела на автомобила. Много добри накладки за повечето масови коли могат да се купят за 150 лева. Специалистите съветват поне два пъти в годината да се проверява спирачната система при периодичните технически прегледи или при подготовката на автомобила за летния или зимния сезон. Веднъж на две години трябва се сменя и спирачната течност. Тя е силно хидроскопична (съединява се с водата), поема от влагата и губи част от вискозитета си. Ако нивото е спаднало и течността има кафяв цвят, значи трябва да се смени.

Ниското ниво може да означава, че има и теч в хидравличната система от напукани маркучи или от уплътненията на цилиндърчетата, което налага незабавен ремонт. Мекият педал на спирачките е белег за влизане на въздух в системата и това също е предпоставка за инцидент на пътя, тъй като спирачките не работят както трябва.

Друг често срещан индикатор за авария е пулсирането на педала при натискане – вероятно има изкривен диск. А ако автомобилът “дърпа” на една страна при спиране, значи апаратите не работят равномерно и има повреден или заял елемент от системата.

С остаряването на автомобила се износва и спирачната система. Нейната ефективност намалява и е необходима по-честа профилактика. Дори малка неизправност ще създаде голям риск за безопасността на пътя и няма да позволи на автомобила да премине през задължителния годишен технически преглед.

Защо и кога се сменя спирачната течност?

Спирачната течност пренася енергията между педалът (чрез серво усилвателя) и самата спирачка на колелата. Допълнителна функция на течността е да смазва движещите се части в спирачната система.
Спирачната течност трябва да има възможно най-висока температура на кипене, дори при много високи температури да не се стига до газообразно състояние на течността, също така трябва да има нисък вискозитет при ниски температури за да се гарантира бърза реакция на спирачките.Широкоразпространената спирачна течност има способността да разтваря водата.Наличието на вода повече от 2%, може да предизвика описания проблем с газообразното състояние на водата, при което спирачното усилие намалява все едно не са обезвъздушени.

Спирачната течност се сменя на всеки две години, ако не сте сигурни за Вашата спирачна течност се обърнете към автосервизните специалисти.

С тестерът за спирачна течност се установява наличието на вода.