Това е една от най–бързо развиващите се индустрии в момента. След като „Tesla“ придадоха красив, агресивен и секси вид на електро автомобилите, голяма част от автомобилните гиганти се включиха ожесточено в тази битка за пазара. „Toyota“, „Nissan“, „BМW“, „Mercedes“ са малка част от познатите ни имена в бранша със свои собствени, изцяло електрически автомобили.

Докато преди няколко години, „Toyota“ бяха пионери в производството на хибридни автомобили и имаха за цел дългогодишно развитие на индустрията в този аспект, то в момента работят основно по напълно електрически автомобили.

А какво остава за „Mercedes“, които пуснаха своя модел EQS и направо прескочиха ерата на хибридите автомобили и влязоха в настоящето?

Но нека тук да се запитаме един въпрос, който много от чудещите се да закупят електрически автомобил си задават.

Изгодно ли е? Къде ще зареждам своя електро автомобил? Мощни ли са? Имат ли бъдеще?

Ще отговорим точно на тези въпроси.

Изгодно ли е?

Това е една от големите спънки при покупката на електрически автомобил и един от най-силните мотиви за покупка.

Ако съпоставим електрическите автомобили с обикновените такива, то веднага ще забележим, че този тип автомобили имат по-висока цена. В момента можем да закупим нов автомобил с двигател с вътрешно горене за около 15 – 20 хиляди лева. Не така стоят нещата при електрическите автомобили.

Електро автомобилите, техните предимства и недостатъци.Друго много важно около това дали е изгодно или не е зареждането. О, да! Много хора ще си кажат ,,Какво зареждане, това е електрически автомобил“, но нещата не стоят точно по този начин. Голяма част от хората си мислят, че при покупка на такъв автомобил, те нямат разход за гориво, както до сега и вече могат да минат стотици километри безплатно.

Това не е така, защото ако зареждаме автомобила си в домашни условия, токът, който е използван, трябва да бъде заплатен от нас. С новите цени на тока и предстоящото поскъпване, това всъщност не е толкова изгодно.

Очаквайте още информация и къде можем да заредим безплатно във втората част от статията.

Друг вариант е да заредим на някоя от изградените станции. Голяма част от бързо зареждащите станции, а и не само, изискват да заплатим за количеството енергия, което сме използвали. Към момента, безплатно можем да заредим своя електрически автомобил на станциите на бензиностанции „ЕКО“ и няколко големи хранителни хипермаркета.

Като извод, можем да приемем, че електро автомобилите са една идея по-икономични от тези с вътрешно горене, но нека да не забравяме и литиево-йонната батерия, която се сменя!

Къде ще зареждам своя електро автомобил? Това е следващият най–често срещан въпрос.

В момента в България все още има слабо изградена мрежа от станции. В развитите държави от Европа, както и в САЩ, от Tesla са се погрижили да осигурят добра мрежа от електрически станции. Към момента в България има зарядни станции в градовете и по магистралите. Те са добре разположени и не бихме имали проблем с пътуването. Другото предимство е, че зарядните станции по магистралата са за бързо зареждане и за около 30-40 минути бихме вдигнали заряда на своята батерия до пълния й капацитет.

Мощни ли са?

Електрическите автомобили всъщност не са нещо ново, съществуват от над 70 години. Разликата от тогава до сега е огромна и ако преди години са имали славата на тромави и бавни, то към момента има голям избор от електрически автомобили с над 500 к.с., с което митът, че електрическите автомобили са бавни и тромави е напълно разбит. Също така да споменем и факта, че електрическите автомобили са изключително динамични и маневрени!

Има ли бъдеще?

Към момента бъдещето за индустрията е повече от благоприятно. В редица държави се раздават допълнителни бонуси и финансиране от държавата, с цел закупуването на такъв тип автомобил. По настоящем в цял свят се смята, че електрическите автомобили се борят активно със замърсяването на околната среда и са много по-екологични от тези с вътрешно горене.

Тук, ние от автосервиз „Коба Ауто“, а и много специалисти не сме съгласни и проблемът идва от високо замърсяващото производство на литиево-йонни батерии.

Очаквайте съвсем скоро статия ,,Истина или лъжа е, че електро автомобилите не са замърсители на околната среда?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню